محمد خضری مقدم، عکاس، مدرس دانشگاه و سرپرست گروه نمایشگاهی «مردن با دست خود»:
استقبال شیرازیها فراتر از حد انتظار بود
گالری «موتورخانه» در شهر شیراز از 27 بهمنماه گذشته تا 2 اسفندماه جاری، میزبان 46 عکس و یک ویدئو از آثار یک گروه 8 نفره از عکاسان کرمانی بود که با نام «مردن با دست خود» برگزار و با استقبال خوبی هم مواجه شد.
محمد خضری مقدم سرپرست این گروه در توضیح بیشتر در مورد برگزاری این نمایشگاه به کرمانشهر گفت: سوژهی محوری این نمایشگاه به طور کلی «شهر کرمان» بود، که البته هرکدام از عکاسان از زاویه دید خود به یک موضوع خاصتر در این حوزه پرداخته بودند.
او «میراث فرهنگی»، «زبالههای شهری»، «فضای جرمخیز»، «فضای سبز»، «مجموعهی بازار و بافت تاریخی آن» «شهرک پانصد دستگاه«، «پوسترهای انتخاباتی»، «پارکهای متروکه» و «زمینهای خالی شهر» را، سوژههای هرکدام از عکاسان نام برد و کاملیا آشتیانی، سید سیاوش حسینی، شهرزاد خوشرو، الهام دریابیگی، فائزه رنجبر، روحالله سلطانی، مانا محمدی و نرگس مومنی را به عنوان عکاسان این مجموعه معرفی کرد.
خضری مقدم در خصوص روند شکلگیری خلق آثار این نمایشگاه توضیح داد: آثار این مجموعه محصول یک دوره کار کارگاهی، تحت عنوان «ایده، اجرا و ارائه» بود که در یک بازهی زمانی یکساله شکل گرفت.
این استاد دانشگاه در توضیح بیشتر برای انتخاب سوژه شهر برای این دوره کارگاهی افزود: شهر کرمان به لحاظ آرشیو تصویری، خیلی فقیر است و در دهههای گذشته به این موضوع توجه خاصی نشده است، با این مقدمه سعی کردیم گوشههای پیدا و ناپیدای شهر خودمان را در یک نگاه عکاسانه ثبت کنیم و البته تلاش کردیم با یک نگاه متفاوت به این سوژه بپردازیم.
او اضافه کرد: دغدغهی دیگری که مد نظرمان بود، توجه دادن مسئولان به سوژههایی بود که مبتلابه جامعه میباشد و ما سعی کردیم را آنها در قاب دوربین نشان دهیم و از این راه حساسیت ایشان را برانگیزیم.
خضری مقدم در توضیح سابقهی برگزاری این نمایشگاه در کرمان گفت: نمایشگاهی که از آن صحبت میکنیم در آبانماه گذشته در گالری یادگاران صنعتی کرمان برگزار شد و البته با قطعی یک هفتهای اینترنت نیز مقارن شد، که بدون تردید در اطلاعرسانی ما خلل ایجاد کرد و بسیاری از بازدیدکنندهگان ما از برگزاری مطلع نشدند .
او با لحنی گلایهمند افزود: در حالیکه برای دعوت به نمایشگاه یادشده، از طریق کارت دعوت، یا دعوت تلفنی و ارسال پیامک با مسئولان کرمان تماس گرفتیم، اما متاسفانه هیچکدام از مسئولان شهر کرمان از آن نمایشگاه دیدن نکردند.
این هنرمند عکاس اما استقبال مردم شیراز از نمایشگاه را خیلی خوب ارزیابی کرد و گفت: با توجه به جوان بودن و تقریبا ناشناخته بودن گروه، استقبال خوب شیرازیها حتی فراتر از حد انتظار خودمان بود.
او یکی از دلایل بهتر بودن استقبال در شیراز نسبت به کرمان را، فضای پویاتر فرهنگی در شیراز عنوان کرد و اظهار داشت: همه با هم باید برای پویایی بیشتر فضای هنری کرمان بکوشیم.
مدیر هنری گالری یادگاران صنعتی کرمان در پاسخ به این سوال که برگزاری این نمایشگاه در شیراز با چه هدفی صورت گرفته، بیان داشت: تعامل بین هنرمندان کرمانی با هنرمندان شهرهای دیگر یک ضرورت است و بدیهی است که این ارتباطهای تخصصی و فنی به همان پویایی هنری مورد نظر در کرمان کمک شایانی مینماید، ما هم با همین نیت به برگزاری این نمایشگاه در شیراز اقدام کردیم و امیدواریم بتوانیم این سری برنامهها را توسعه دهیم، چرا که هنرمندان کرمان برای کسب دانش و مهارتهای روزآمد، کسب تجربه و از آن مهمتر، برای دیده شدن و معرفی خود، به ارتباطات هرچه بیشتر در سطح کشوری نیاز مبرم دارند.
او به توضیحات خود افزود: مسلم است که این نوع فعالیتهای هنری و فرهنگی، هزینههای بالایی دارد و به همین دلیل نمیتوان بدون حمایت، یا لااقل همراهی ادارات، سازمانها و ارگانهای مرتبط دست به اقداماتی اینچنین زد و بیمناسبت نیست که در همین فرصت از همه آنها دعوت کنم تا دغدغههایی از این دست را تقویت کنند و جامعه هنری را یاری دهند؛ کمااینکه برگزاری نمایشگاه «مردن با دست خود» در شیراز با همراهی معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری کرمان، خانه هنرمندان استان کرمان و گالری یادگاران صنعتی کرمان برگزار شد که از همهی آنها سپاسگزارم.
گفتنی است گالری «موتورخانه» شیراز در طبقه «منفی 4» یک برج در فرهنگ شهر شیراز است که به همین دلیل به گالری موتورخانه موسوم است.